Turøks og tursag

En skarp og god sag og en god kløyveøks er noe av det viktigste verktøyet en tar med seg på overnattingsturen seinhøstes og vinterstid. Som alt annet på markedet så finnes det sager og økser i mange forskjellige former og utførelser og ikke minst i forskjellige prisklasser, her kommer litt av hva vi har erfart i årenes løp.

Sammenleggbar håndsag Dette har blitt en populær sag. Vi har selv et par forskjellige modeller av denne sagtypen selv. Dette er en overraskende god og effektiv sag i forhold til den simple størrelsen. Denne sagen er best på kvist og små nedfallstrær opp mot 15-20 cm i diameter og er et fullgodt alternativ som vi anbefaler på sommertur. Prisen varierer noe, men unngå de billigste alternativene. Erfaringsmessig så er lukkemekanisme og skaft av dårlig kvalitet på de billigste utgavene. Kjøp rustfritt!

Sammenleggbar trekantsag Denne typen sag har vi ikke selv testet av den grunn at dette er et halvdårlig alternativ uansett årstid. Selv om sagen kan legges sammen for å spare volum og at den kommer i flere størrelser så blir det et halvdårlig alternativ. Vi har ennå til gode å finne en trekantsag som virker trygg funksjonsmessig og som ikke har vitale funksjonsmessige plastdeler. De største sammenleggbare trekantsagene er også for små til å komme igjennom litt større dimensjoner som vi er avhengig av vinterstid. En trekantsag kan kanskje være et alternativ til en sammenleggbar håndsag sommerstid. Har du andre erfaringer med denne type sag, vil vi gjerne høre fra deg.

Tradisjonell buesag Det er en grunn til at den tradisjonelle buesagen har overlevd alle andre former for tursager som trenger seg inn på markedet. Den er faktisk fremdeles en vinner på vinterturer og knuser alle andre sager på pris. Vi har til gode å ødelegge en buesag, men sagblad bør byttes ofte for å sage mest effektivt. Ta med en ekstra skrue og vingemutter til bladfeste. En buesag lar du ligge igjen hjemme på sommerturer, men du bør koste på deg vekten og volumet på denne sagen på vinterturer, den sager effektivt og store dimensjoner uten problemer.

Øks En god og skarp øks er viktig på vinterturer. På sommerturer så lar du øksa ligge igjen hjemme, eller så dropper du håndsagen og tar med deg en liten kvisteøks som erstatning. En god øks gjenkjennes faktisk på pris. En øks vinterstid bør være minst 50 cm. Unngå billigøkser med treskaft. I 20 kuldegrader og et feilhugg så kan du oppleve at skaftet kan knekke på svake punkter i treverket. Vi sverger til Fiskars sine økser. Øksene kommer med en god og sikker beskyttelse til eggen, som ikke alle økser gjør. Øksene har skaft av hardplast som faktisk tåler sterk kulde, samtidig som vekten reduseres noe. Tror faktisk du får ny øks om skaftet skulle knekke, uansett årsak. Ta gjerne med deg et lite bryne og hold eggen skarp under hele turen. Da går kløyvingen som en lek og bålet gjør resten av jobben,  å holder deg god og varm.

TIPS! Vår annonsør har alt du trenger av verktøy på tur, gå til skittfiske.no

God helg og god tur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *