Nedbrytningstid i naturen

På en del av filmene våre opp igjennom årene så har vi på en litt diskret måte klart å snike inn litt naturvett, uten at vi vil virke fanatiske, for det er langt i fra alle som trenger en liten innputt på hvordan man bør og skal ferdes i naturen. Vi har alikevel etter sommerens turer valgt å gi en liten tankevekker til de som «mister» eller «glemmer» ting igjen i naturen. Aller først vil vi komme med ett par korte historier fra noen av våre turer der vi har rett og slett måpende har sett hva noen får seg til å «glemme» igjen i naturen.

Halvannenliterflaske på tur?

 For ett par år siden så hadde jeg pekt meg ut ett lokalt vann som jeg ikke trodde var mye besøkt. Det er ett godt stykke å gå, så jeg valgte å holde vekta på sekken nede så jeg brukte en 65 L.Da jeg hadde kommet fram etter en time med rask gange, så åpenbarte det seg en naturlig leirplass på andre siden av vannet. Her var det etablert bålplass på fjellet, som man helst skal unngå i utgangspunktet. Lyngen rundt var full av fiskesene som jeg måtte fjerne fra beina til Easy, men av alt så var det «gjenglemt» en tom halvannenliterflaske sammen med annet søppel. Da tenker jeg som så: Gidder du virkelig å ta med deg en brusflaske på tur, så orker du jaggu å ta den med deg hjem tom igjen også. Det som er mest irriterende er at den flaska ødela ganske mye for mitt volum i sekken, da jeg måtte pakke ting utenpå sekken for å få plass til denne flaska og annet søppel som jeg rett og slett ikke kunne gå ifra.

Tråkke i bæsj er aldri innbydende

 For fire år siden fant jeg meg ett flott vann som var nærmest uberørt. Eneste plassen som kunne tilsi at det hadde vært folk her var en gammel bålplass som jeg estimerte til 5-10 år tilbake. Det viste seg at dette vannet inneholdt flott fisk og fikk oppmerksomhet på en av mine første filmer fra dette stedet. Jeg valgte å ikke fortelle vannets vann, men fler og fler har studert kart og funnet ut hvor dette ligger. (min naivitet å legge ut film selvfølgelig). Dette vannet har jeg besøkt regelmessig de siste fire årene og skuffelsen lot ikke vente på seg. Folk driter omtrent der dem står midt i leiren, slenger fra seg søppel i form av plast, fiskesene, knekt stangtupp og en ødelagt snelle som noen få eksempler. Vi fant til og med en brødpose full av søppel som noen hadde gjenglemt, men det var jo ikke så rart når den lå bak en stein med litt kvist og mose oppå. Det som for meg tar kaka er når folk gjør innhugg i naturen, som å hugge ned friske trær, lage stygge sår i bark og felle trær som blir liggende. Bruk etablert bålplass, eller flytt bålet. Å komme til ett vann der du snubler i 5 forskjellige bålplasser er aldri noe innbydende. En liten tankevekker til de som «glemmer» igjen søppel eller «mister» søppel i vannet/sjøen er den lange nedbrytningstiden i naturen.På en del av filmene våre opp igjennom årene så har vi på en litt diskret måte klart å snike inn litt naturvett, uten at vi vil virke fanatiske, for det er langt i fra alle som trenger en liten innputt på hvordan man bør og skal ferdes i naturen. Vi har alikevel etter sommerens turer valgt å gi en liten tankevekker til de som «mister» eller «glemmer» ting igjen i naturen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *