Hvordan varmrøyke fisk

Det er mange metoder for å røyke fisk. Det høres tidkrevende og vanskelig ut tenker nok mange. Det er nok aktuelle tv-programmer ofte fra Alaska og Canada som skremmer de fleste. Der bygges det gjerne røykehus til 100 kilo fisk, halve tomta graves opp og det brukes en halv favn med bøkeved. Med en røykeovn fra f.eks ABU som jeg har, litt flis og rødsprit så har du nydelig varmrøkt ørret, røye eller makrell på 30 minutter.

Dette trenger du – Sløyet lettsaltet fisk – Røykovn – Røkspon – Rødsprit

Det jeg synes er en grei størrelse for røyking av fisk er fra 200 gr til 500 gr. Jeg sløyer og lettsalter fisken og vipps så er fisken faktisk klar for røyking. Jeg fryser gjerne ned fisken og tar opp posjonsposer med fisk, ca 2 kg fisk i hver frysepose. Det er en passelig mengde fisk til et måltid for en familie.

På røykeovnen er det to eller tre rødspritbrennere avhengig av størrelsen på ovnen. Disse fylles med rødsprit opp til gløderist. Ovnen kommer med ett metallbrett og gjerne en til tre rister. Metallbrettet skal i bunnen av ovnen og her strides de lærde hvor mye flis som skal brukes. Jeg liker veldig godt den gode røykesmaken og dekker brettet med ca 0,5 cm med spon av bøk. Dette kan selvsagt reduseres eller økes, avhengig av gane. Deretter legger du fisken på rist(ene) minste fisken på øverste rist og største i bunn. Deretter lokker du igjen lokket og passer på at det er tett. Så tennes brennerne, pass på at alle brenner godt før du setter ovnen på stativet. Bruker du fisk på størrelse 200-500 gr så er fisken ferdig på 20-25 minutter og du kan imponere familie og venner med selvrøyka fisk. Husk også at du kan bruke Abu Røykeren som en vanlig ovn (uten spon) og legge den rett på bålet. Da kan du steike/bake rype, storfugl, kjøtt og fisk.  Da kan du imponere jaktlaget ved å ha røykeren nå på høstjakta.

Har du spørsmål så bare fyr løs på kommentarfeltet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *