Grunnkurs i friluftsliv

Forberedelsene til tur i villmarka er noe av det vi gutta i Villmarkslivet koser oss veldig med når vi skal ut å vandre i skog og fjell. Om det er snakk om fottur i fjellet eller kanotur på stille vann, så krever alle turer grundige forberedelser og planlegging for at turen skal bli vellykket. Alltid forvent det uventede er alltid greit å feste seg på minnet og følg gjerne ordtaket, «Forbered deg på det værste og håp på det beste».

Pakk riktig utstyr

For å få en så behagelig tur som mulig så er det hva du tar med deg i bagasjen som ofte er avgjørende for om en tur blir bra eller dårlig. Det utstyret du tar med deg er i stor grad et spørsmål om personlig smak og den type villmark du oppsøker. En topptur som du gjør unna på en dag eller en ukestur med telt og fiskestang, krever naturligvis forskjellig planlegging.

Det som kanskje er det aller viktigste når du pakker ned i sekken, er ikke å se på en pakkliste fra andre turgåere, men å bygge seg opp sin egen erfaring over tid. Det å kunne forstå bruken av den typen utstyr som er best egnet til dine behov er det viktigste. Et eksempel er å ikke ta med deg en Multifuel-brenner om du ikke kan bruke den, eller ta med deg et splitter nytt telt som du aldri har satt opp før.

Grunnleggende kunnskap

Bli kjent med området du skal ferdes i ved å studere kartet før du står midt i et myrområdet som du ikke var forberedt på. Få så mye kunnskap om terrenget som mulig.

– Trenger du å oppdatere deg selv på dine kart og kompass ferdigheter så MÅ du gjøre det før du begir deg ut i villmarka. Ingen bør begi seg ut i villmarka uten ferdigheter til å bruke et kart og kompass, GPS’en er ikke god nok, du kan gå tom for batteri eller miste den i myra så den er ubrukelig.

– Informer ALLTID noen før du drar ut for en villmark tur, informere noen om ruten din, destinasjon og tiden du kan forventes tilbake. Husk å ringe den personen du informerte når du kommer tilbake.

– Sjekk værmeldingen og hold deg oppdatert underveis om værmeldingen om det er mulig. Tøffe værforhold kan fort gjøre en planlagt idyllisk tur til en tragedie.

– Vinteren er en årstid man MÅ respektere med tanke på snø og kulde. Vinteren er kanskje den fineste årstiden å dra på tur, og det er lett å la seg romantisere av flotte vinterturer på film og bilder. Ikke glem å ta spesielle forholdsregler om vinteren. Vær forberedt og lær deg grunnleggende vinter overlevelseferdigheter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *