Få lettere fyr på bålet

Høsten er over oss og vinteren banker snart på døra. Seinhøsten er ofte fuktig og kan være kald. Da kan det være nyttig å ta med seg litt kunnskap om hvordan en skal tenne bål når klærne er gjennomvåte, kroppen skjelver og det virker umulig å finne tørrved og få fyr på bålet.

Jeg og Holmer’n har aldri sett på været som en hindring til å dra på overnattingstur,  uansett årstid. Heller tvert i mot så ser vi på været som en utfordring og lærdom. Vi har opplevd alt fra skybrudd og tordenvær til tett snødriv og under 25 kuldegrader. Det har gitt oss en god del erfaring og kunnskap med det å fyre bål i all slags vær.

Å lese været i naturen på lange turer er som regel det eneste værvarselet vi har tilgjengelig. Å stole på langtidsvarsel kan fort straffe seg. Da er det viktig å kunne planlegge fremover og sanke inn tørrved før tilgjengeligheten blir redusert av et skybrudd.

Det viktigste tipset om det pøser ned, er å sanke med seg opptenningsmateriale under vandringen. Never av bjørk som står slik at det ikke er vått, er bra. Samme gjelder bark fra store einerbusker eller einertrær.

Tørre småkvister finner vi alltid på skjørtegraner nesten uansett hvor mye det regner. Vi plukker gjerne med oss en håndfull her og en håndfull der, til vi har rikelig til å få fyr. Det vi samler er det viktig å holde tørt, derfor legger vi det i en ledig vanntett lomme i sekken, eller putter det rett og slett innunder jakka.

Vi har også fått en del kunnskap om hva som brenner uansett hvor vått materiale er. Vi trenger som regel et stort bål når vi kommer frem til leiren, for å tørke klær og få varmen tilbake i kroppen. Da hjelper det lite med to håndfuller med kvist og kvast som brenner i fem minutter.

Kvae fra furu og gran brenner alltid. Med en kniv kan du skrape og skjære den løs. Halvråe småpinner gnir du inn med kvae. Da tenner de lettere. Tyrived og halvråtne tyristubber brenner uansett hvor vått det er. Kommer du over en helt råtten stamme av et bartre skal du se etter knuter og rikuler. Disse inneholder så mye kvae at de nesten alltid brenner. Har du først fått opp et bål kan du faktisk fyre med frossen fjellbjørk, toppen av grønn fjellbjørk, grønn furu som er sterkt angrepet av tyriråtesopp og døde røtter og rotvelter av furu.

Har du fremdeles våte klær og er like kald etter å fulgt dette blogginnlegget, så har du mest sannsynlig glemt fyrstikker.

God tur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *