Er c&r kultivering?

Stadig flere praktiserer fiskemetoden C&R (catch and relaese) eller fang og slipp om du vil. Det er ikke mer komplisert enn at fisken krokes, kjøres inn mot land for deretter å slippes ut igjen til neste fisker som vil prøve fiskelykken. Er dette kultivering eller gir dette fisken bare en brutal og langsom død?

Av ca 160 kommentarer som er lagt til på filmene våre på youtube de to siste årene, så ble det nylig lagt inn en kommentar om at vi skulle slippe ut igjen fisken vi fikk, for vi var ikke de eneste fiskerne i området (!)

Nå tenkte jeg å kaste stein i glasshus og sikkert irritere på meg både den ene og den andre fiskeren, men skitt la gå!

Moralisten som hadde lagt inn kommentaren hadde nok ikke sett hele filmen, for dette var en av de lengre turene jeg har vært på, hvor jeg måtte fiske for næringen og tilværelsens skyld. Han skrev nemlig videre at jeg ikke ville sultet på en dagstur, når jeg i realiteten lå ute i fem døgn. Han er helt sikkert ikke noen fan av Lars Monsen og Canada på tvers tenkte jeg da, men fikk samlet meg å svarte sakelig tilbake at jeg ikke delte hans syn, men at alle sportsfiskere bør repekteres uansett fiskemetode!

Uansett, dette fikk meg til å tenke litt gjennom temaet, og noen raske tastetrykk på world wide web så kom jeg inn på den ene debattsiden etter den andre, og temaet er mildt sagt følsomt for fiskere med begge syn og godt debattert. Derfor burde jeg kanskje ta på meg filt-tøflene når jeg nå skal begi meg utpå et ømt tema for mange, men velger heller å gå rett inn i stua med sølete gummistøvler.

Vi er nok mange som har hørt frasen i barndomsårene «Den er for liten, slipp den ut, å la den vokse seg stor» der vi stolte hadde landet en liten prikkepetter. I realiteten så er nok det dårlig kultivering viser moderne forskning, men det er nok hovedårsaken til at små skogstjern i dag inneholder mye og liten fisk. «ikke fisk mer enn du kan spise» er en annen frase. Den frasen setter jeg idag to streker under. Det handler om å holde en viss balanse i tjønnene og ikke overfiske, å da spesielt i tjønner med dårlig gytemuligheter. Derfor følger jeg gytefredningen slavisk i vann og tjern jeg vet det er vanskelige gytemuligheter, selv om gytefredningen ikke gjelder for disse vannene.

Når vi kommer inn på temaet reproduksjon så begynner forskningen å gi interessante resultater med forhold til C&R og skadevirkinger på fisken. For i mine øyer så er det ikke hver gang det ser bra ut å kroke en storørret, kjøre den i kanskje opp mot en halvtime eller time, å da ofte kun for å lage en god fiskefilm eller gode photos som har blitt populært å publisere, for så omsider bli tatt opp av vannet mer eller mindre død og gapende ved bredden. Så blir den gjerne løftet opp for flere bilder og kanskje en runde på vekta, før den holdes i vannskorpa til første livsantyding, å slippes da ut til en tilsynelatende usikker fremtid. Vitskapskomiteen for VKM har på oppdrag for Mattilsynet vurdert konsekvenser av fang og slepp-fiske (catch and release) for fiskevelferden, sammenlignet med tradisjonelt sportsfiske der en avliver fisken. Basert på en gjennomgang av tilgjengelig vitskapelig litteratur, konkluderer VKM med at det er sannsynlig at fang og slepp som fiskemetode har negativ påvirkning på fisken. Fisk blir skadd ved kroking, og kan utsettes for stress og andre påkjenninger når han blir kjørt inn. Etter slepp er det risiko knyttet til dødlighet, fare for infeksjoner og konsekvenser for fiskens forplantningsevne. Jeg er av den oppfatning at alle levende individer må behandles med respekt. Det sies at fisk ikke føler smerte eller redsel, noe jeg etter mange år bak fiskestanga har veldig liten tro på.

Kort sagt, Trenger jeg ikke fisken så lar jeg den være i fred. Og tåler ikke arten å reduseres så ligger jeg unna den. For meg er C&R reinspikka dyreplageri om det utføres uten kunnskap og erfaring og det kunne ikke falle meg inn å kun drive den formen for sportsfiske. Jeg pleier å si at «Catch and release» er bortimot som om man skulle ta med seg et kirurgteam med hjertestartere på elgjakt, sånn at man etter å ha skutt elgen kunne lappe den sammen, stable den på beina og sende den avgårde i retning av neste jaktlag, litt satt på spissen?!

2 thoughts on “Er c&r kultivering?

  1. Fullstendig enig med deg! Fisk skal man fiske for å spise. Jeg blir kvalm av c&r! Slår av hver gang jeg ser noen som holder på med dette og mister helt lysten på å se slike programmer.

    1. Jeg kan forstå det til en viss grad, men når jeg får beskjed om å dra dit peppern gror osv osv, for at jeg tar opp matfisk for overlevelse, så blir jeg eitranes forbanna. Da er det en plass i livet hvor noen har fått en feil veiledning, dessverre :/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *