Det neste måltid, er alltid det viktigste

De gamle garvede ishavsskipperne mente at den viktigste mannen i besetningen ikke var skipperen, men kokken. Spiser du ikke riktig og skikkelig, blir du sløv, uvøren og tar feilaktige avgjørelser. Dette er kanskje ett godt råd å ta med seg, nå som temperaturen kryper ned mot den blå siden av skalaen, men bør feste seg i bakhodet året rundt.

Når jeg og Holmer’n planlegger turmaten, så er det ikke vekt som blir først diskutert eller prioritert, men smak, gjennomføring av måltidet på bål eller gassbrenner, så får heller vekten på tursekken komme til slutt.

Å lage mat over åpen ild er en treningssak, akkurat som å gå på ski, klatre i fjell eller padle kano. Vi drar på tur for å få en fin opplevelse, leve enkelt og nære naturen. Men, det er ikke ensbetydende med at vi skal spise kjedelig mat. På tur bruker vi gjerne mer energi enn vi gjør til daglig, og følgelig bør du legge mer omtanke i hva du putter i kroppen. Mat er en viktig humørstimulans. Provianten bør derfor være både velsmakende, næringsrik og innbydende.

For en helgetur så trenger du ikke planlegge vekt og volum i den grad som du må når du reiser på lengre og krevende ekspedisjoner uten å proviantere. Vi har for moroskyld testet en del poser med frysetørret mat og det er faktisk flere varianter som er velsmakende. Men vi er enig om at maten også bør være innbydende, og den kosen med å lage et måltid over åpen flamme eller på kokesystemet er noe helt spesielt, og en sentral hyggelig ting å gjøre sammen når vi drar på tur. Det lønner seg som regel å legge arbeid i å planlegge menyen. Bær gjerne ikke vann, glass eller metall er vårt tips.

Har du med kjøtt, kan det med fordel stekes eller kokes på forhånd. Du får da vekk en del vann, samtidig som holdbarheten blir bedre og du slipper å bruke tid og brennstoff til langvarig tilberedning. Maten skal være god og energirik. Viktigst er det med karbohydrater. Karbohydrater får du lettest gjennom kornprodukter som brød, havregrøt og pastaprodukter. Fett og proteiner klarer du deg lenger uten, Jeg pleier å feite meg litt opp gjennom vår og sommer, men mest på høsten. For helst å slippe å bære for mye fett i sekken.

Av fett kan du velge mellom animalsk og vegetabilsk fett. Smør er en fin fettkilde, vi bruker gjerne meierismør. Proteiner får vi da fra kjøtt og fisk. Derfor er fiske viktig for undertegnede året rundt.

Vi har gjennom våre turer utarbeidet noen dags-menyer som vi vet fungerer veldig bra for oss og som vi sjeldent avviker fra. Det som er veldig viktig å tenke på, er at på vinterturer så krever kroppen mer energi og større porsjoner enn på sommeren. En annen ting det er verdt å merke seg, er når du sliter hardt, er det avsporende å kunne se fram til et godt måltid mat mot slutten av dagen. Tungt fordøyelig mat med fett og proteiner bør du spise på kvelden. Da slipper du å bli slapp og døsig midt på dagen. Når du spiser om kvelden, har du hele natta til å fordøye på og kan dra nytte av næringen neste dag. Derfor spiser vi lettere måltider gjennom dagen og ett litt tungt hovedmåltid på kvelden når alle pliktene er gjennomført.

På våre turfilmer ser du gjerne at dagene ender med ett tyngre måltid. Være seg vår viltgryte, nystekt ørret eller annen proteinrik mat. Vår anbefaling er at du eller dere, finner deres eget herremåltid, å avslutter turdagen med ett smil om munnen og matrester i munnvik og eller bart!

God tur 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *