Å ha det bra, uavhengig av ting

Utviklingen fra den gang Nansen gikk over innlandsisen på Grønland og frem til i dag, er faktisk ganske liten. Utstyret er blitt mindre i volum og vekt, noe mer funksjonelt, men ingen kan vel hevde at vi i dag har høyere kvalitet på naturopplevelsene enn det de hadde på Nansens tid? Etter som du får mer erfaring, vil du merke hvor lite utstyr du greier deg med. På de første turene, særlig i ukjente områder, har man lett for å ta med seg omfangsrike og tunge pakninger. Etterhvert som erfaringen øker klarer du deg med mindre utstyr.

Når du pakker er det lurt å bruke en gressplen eller et stort gulv å legge alt utover på. Stuegulvet er ofte bra til slikt, selv om kona er av en annen oppfatning (!). Sorter utstyret i grupper ut i fra hva det skal brukes til. Når alt er samlet på gulvet, kan du se over hva du har, hva du kan klare deg uten og hvordan det kan pakkes, slik at det tar minst mulig plass. Pakk sekken, kjenn hvor tung den er, gjerne vei den, og legg så innholdet utover gulvet på nytt.

Jenter med vanlig kroppsbygning bør ikke bære noe særlig som veier over 15 kilo. Gutter bør nøye seg med 20 kilo. Det er ingen sak å doble disse vektene, men belastningen på skjelett, sener og leddbånd blir stor. Skuldrene og hoftene vil også føle ubehag når vekten overstiger en fjerdedel av kroppsvekten. Med trening kan du klare en tredjedel av kroppsvekten, men du blir mer utsatt for belastningsskader, skader ved fall og ikke minst, så tunge bører er ubehagelige å bære. Å bære ryggsekk på 20+ kilo vil gjøre vondt i hofter og skuldre mot slutten av lange dager. Du vil etterhvert med mer erfaring, venne deg til å tåle denne smerten slik at du ikke legger så mye merke til den. Sett på forhånd en grense hvor du sier at sekken ikke skal veie mer enn 12 kilo + mat, for en langhelg.

Snart vil du oppdage at du egentlig ikke trenger så mye. Det er da du begynner å nærme deg grunntanken med friluftsliv: Å ha det bra, uavhengig av ting.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *